STRAP: sporteszköz a nyújtáshoz
Ha még nincs saját STRAP-ed:

Hogyan nyújtsunk hatékonyan?

Karl Lewit (manuálterapeuta) a PIR-t (poszt-izometrikus relaxáció) alkalmazta a manuálterápiában. A technika során az izmot előfeszítjük, aztán egy izometrikus kontrakció során minimális ellenállást kérünk, majd relaxatio és ezt követően nyújtjuk tovább statikusan a véghelyzet érzetig, közben légzéskontroll. Előfeszítés során belégzés és a kilégzés végén lazítás. Munkássága során mozgásszervi fájdalmak csillapítására alkalmazta a technikát és ezzel egy időben az ízületi ROM (mozgástartomány) növelésére. A módszer eredményeként azonnali fájdalomcsillapítás 94%, tartós fájdalomcsillapítás 63% volt. (ha a sportolók automobilizáló technika során heti rendszerességgel kellett folytatni a PIR technikát)
Nyújtás Strap segítségével
Leegyszerűsítve a technikát:
  1. A nyújtani kívánt izmot a Strap segítségével elvisszük egy olyan pontba, ahol érezzük, hogy már feszül, nyúlik. pl. beakasztjuk a Strap-be a lábat és meghúzzuk, hogy feszüljön
  2. Belégzünk
  3. A nyújtani kívánt izmot egy ellenállással szemben dolgoztatjuk, de nem engedjük, hogy mozgás létrejöjjön, csak ellenfeszítés, izometrikusan. pl. belenyomjuk a Strap-be a lábat, de nem engedjük, hogy mozgás létrejöjjön.
  4. Kilégzés és lazítunk
  5. Lazítás végén még egy kicsit statikusan tovább nyújtjuk az izmot. pl: tovább húzzuk a lábat, hogy jobban nyúljon az izom
    Strap rögzítése a lábon (stabil rögzítés PIR technikához)
Ezt megismételhetjük az adott izomra 3x
Ezt a technikát általában egy edző vagy gyógytornász segítségével gyakorolhattuk eddig, a Strap segítségével viszont egyedül és végezhetjük!
Lassan, fokozatosan nyújtsunk!



MÉG NINCSEN SAJÁT STRAP-ED?
ITT BESZEREZHETED:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése