STRAP: sporteszköz a nyújtáshoz
Ha még nincs saját STRAP-ed:

Iliopsoas stretching- csípőhorpasz nyújtása

Iliopsoas (csípőhorpasz) 2 részből áll, egyik része az ágyéki csigolyáktól a másik része a csípőlapát belső felszínéről ered és húzódik a combcsont felé.
Egyoldali működését tekintve a legerősebb csípő hajlító és enyhén kifelé is fordítja a csípőízületet, azonos oldalon a derék oldalra hajlását támogatja. Kétoldali működése során előre billenti a medencét illetve hajlítja a törzset előre.
Hozzájárul a felegyenesedett emberi testhelyzet megtartásához állás és ülés során is.
Csípő- hajlító
Előre billent medence
Klinikai jelentősége abban van, hogy a rostjai rövidülésre hajlamosak és a mozgásszegény életmód is kiválthat panaszokat. Ennek az izomnak hatalmas szerepe van a testtartásban, mivel zsugorodása előre billenti a medencét, ezért derékfájdalmat okozhat. Amennyiben tartósan megrövidül, nem csak a derékra, de az egész alsó végtagra kedvezőtlenül hat, ugyanis befelé fordítja a combcsontot, ezáltal a térd is befelé dől (X láb), és a láb szintén befelé süllyed (lúdtalp).
Sportolók esetén (leggyakrabban focisták, futók, lovas sportok) illetve táncosoknál(balett) az izom túlterhelődik és ina megvastagodik, esetenként begyullad, ez fájdalommal és szintén rövidüléssel jár. Nyújtással az izom rugalmassága fokozható.
Csípőhorpasz nyújtása
Csípőhorpasz nyújtása
MÉG NINCSEN SAJÁT STRAP-ED?
ITT BESZEREZHETED:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése